Healing Tao Basis 2

“Toon me en ik luister, toon me en ik kijk, laat me het beleven en ik leer”
Lao Tzu


Healing Tao Basis training 2 (vervolg op Basis training 1)

In deze cursus verdiepen we de oefeningen van Basis 1 en maken we kennis met nieuwe technieken en meditaties.

Healing Tao Basis training 2 omvat de volgende technieken en meditaties

  • Het warmen van de stoof. Ons lichaam is nu schoner en opgeruimder en we kunnen  nu  voelen  waar de Tantien is. Met I-kracht verzamelen we energie met behulp van de seksuele organen. Als seksuele energie neutraal is zonder emotionele blokkades; schikt zij zich uitstekend om je eigen energie niveau te verhogen.  Je leert niet alleen op een andere manier naar seksuele energie ( levensenergie) kijken. Je oefent ook hoe je deze krachtige energie kunt gebruiken. In het taoïstische systeem vinden we haar in de nieren, bij vrouwen ook in de borsten en in de seksuele organen (baarmoeder en eierstokken), bij mannen in de testikels en prostaat. Wordt de seksuele energie getransformeerd en laten we haar door het lichaam circuleren draagt ze een helend en verjongende kwaliteit in zich.
  • IJzeren hemd oefeningen: De Schildpad, de IJzeren Brug, de gouden Urn. IJzeren Hemd Chi Kungs brengen ons steeds meer in het hier en nu. Stevig geworteld in moeder aarde en tegelijk glimlachen naar de stroom van het leven. Ze dienen het fysiek lichaam om het sterk en gezond te houden. Werken aan de basis, helpen ze je centreren en stabiliseren. ( In deze tijd verliezen we veel energie aan milieuvervuiling ,ongezonde en arme voeding, overbelasting van onze zintuigen en stress oefenen een dwangmatige druk op ons uit).
  • De vier Pompen bevinden zich in de ruggengraat. Als we ze leren bewegen kan de energie in de ruggengraat weer ongehinderd stromen. De zenuwbanen en het ruggenmerg worden ondermeer gevoed door het lumbaal vocht. De pompen trainen, maken het ruggengraat weer soepel en krachtig. Na een tijd van oefening voel je een verfrissende energie door je lichaam stromen. Het is een beweging die je vaak overslaat in het dagelijks, vaak ‘te veel zittende’ leven.
  • De drie vuren: De Chi bal -Tantien, het  Ming-menvuur, het hartvuur.
  • Het eerste vuur kennen we al van Basis 1, de Chi bal/Tantien genoemd. Als de buik rond de navel zich met energie vult wordt hij warm. Het gevoel is als een zon die uitstraalt en het hele gebied met energie verzorgt. Tegelijk ebt de spanning weg en voelen we ons uitgenodigd verbinding te maken met ons lichaam, onze gezondheid en vitaliteit.
  • Het tweede vuur bevindt zich tegenover het eerste vuur bij de ruggengraat en is een transformatieplek. Dit vuur wordt gevoed door de nieren en als het ontbrandt, dient het om de energie te verfijnen. ‘Yin’ (aardse,grofstoffelijke energie) wordt veredeld tot ‘Yang’ (fijnstoffelijke energie), op weg door het ruggengraat omhoog.
  • Het derde vuur is ook de middelste Tantien en vult onze borstholte. Als het ‘hartvuur’ zich opent voelt het aan als een warm en zachte plek achter het borstbeen. Bewustzijn houden en in verbinding blijven met onze hart essentie laat ons energielichaam groeien. De Meditaties helpen de ‘I-kracht’ op ons lichaam te focussen, energie te sturen en verbindingen te herstellen. Tussen de organen , binnen /buiten, boven /beneden, achter en voor, links en rechts. Spelender wijze gaan we op zoek naar ons eigen verhaal ‘wie we in wezen zijn’. We hebben een fysiek-aards gebonden lichaam (verbonden met het eerste Tantien). Een energielichaam verbonden met onze emoties en gedachten, eigenlijk de bezieling/omhulling van het fysiek lichaam (verbonden met het tweede Tantien). En het geest licht-lichaam wat zich het liefst ongebonden en vrij wil voelen, ‘Shen’ genoemd, (verbonden met de derde Tantien wat zich in de schedelholte bevindt).
    Ze moeten het met zijn drieën doen in het aardse bestaan; leren van elkaar en ze dienen elkaar mits ze op elkaar afgestemd zijn. Ze maken ontwikkeling mogelijk en scheppen Bewustzijn.
  • Verschillende meditaties helpen te verdiepen en het verinnerlijken te stimuleren. Het is het ‘Jin’ aspect wat  helpt onze innerlijke wereld te verrijken en te leren spelen met de kracht van visualisaties.
Groepsfoto in Ooij

Groepsfoto in Ooij