Healing Tao Basis 1

“Toon me en ik luister, toon me en ik kijk, laat me het beleven en ik leer”
Lao Tzu


Healing Tao Basis training 1 (begincursus)

In de lessen van de Healing Tao staan we; dat zijn de ‘actieve-Yang’; fysieke oefeningen waarbij we de gewaarwording naar binnen richten en de Chi richting geven. Als we op krukjes zitten is het lichaam in rust; passief -Jin en richten we onze blik ook naar binnen in begeleiding van meditatie- visualisatie. Volledige Yin-overgave is als we op de mat liggen en niets doen, in het nu zijn en waarnemen, waarlijk toeschouwer van wat zich in ons lichaam-geest-ziel voltrekt. Het laten…
In een Basis 1 maak je contact met de basis technieken van de Healing Tao. Het zijn de grondstenen waarop de verdere trainingen zijn opgebouwd die tot diep in de interne alchemie reiken. In eerste instantie gaan de oefeningen over: het lichaam opschonen, belastende en stagnerende energie afvoeren. Het lijkt erop alsof je je huis opruimt, schoonmaakt waardoor ruimte ontstaat. Je lichaam voelt daarna fris aan; de eerste stap naar meer vitaliteit.
Maar dat is nog niet alles…Lees meer….

Twee belangrijke pilaren in de Basistraining: De innerlijke Glimlach en de verbinding met de Aarde (aarding)

De ‘Innerlijke Glimlach’ staat bij de Healing Tao voor een hele serie oefeningen en meditaties. De Kern is het ervaren en trainen van de ‘I-kracht’. Dit wordt soms vertaald met ‘concentratie’, soms met ‘geestkracht’. Beide vertalingen missen een stuk essentie waar het over gaat omdat ze te weinig benadrukken hoe belangrijk het is om je ogen zacht te maken en bewust in verbinding te gaan met je hart. Langdurige concentratie leidt tot vermoeidheid, terwijl de I-kracht je in contact brengt met het moeiteloze. Dus wilskracht proberen we los te laten omdat je van wilskracht moe wordt en jezelf teveel forceert. Met de Glimlach energie en door je gewaarwording te leren richten leer je de Chi in beweging te brengen. Overal waar de ‘I -kracht’ (=glimlach en focus) heen gaat, volgt de Chi (energie) . Met je gewaarwording kijk je naar wat er gebeurt. Deze beknopte impressie is een heel belangrijk aspect in alles wat we doen in de Healing Tao. Het is de gouden draad die je overal heen kan brengen en je laat zien, voelen, ervaren en inzicht teweeg brengt.
Je kan niet genoeg je glimlach oefenen en je I-kracht trainen.

Bekend verschijnsel in onze maatschappij: We zijn veel meer hoofd dan lichaam waar we als mensen steeds meer last van krijgen. Te veel doen we met ons hoofd-denken, het lichaam-voelen wordt vergeten waardoor ook ons hart-compassie energie achterwegen blijft. Er ontstaat fragmentatie en de verschillende delen werken niet meer samen. Mensen hebben last van hun hoofd, willen uit hun hoofd, zijn het contact met hun lichaam kwijt. Vaak komen ze er pas achter als het lichaam in opstand komt en roept met pijn en ziekte. Dan worden we ons bewust dat we lijden onder stress en gehaastheid, nu voelen we ons lichaam wel maar niet op een wenselijke manier. We komen erachter dat we behoefte hebben om weer ‘Eén’ te worden, heel worden, de natuurlijke staat van een gezond mens. Stap één: Naar je buik gaan, je centrum, je midden vinden om van daaruit via je voeten in contact te komen met de aarde. De Glimlach en de aarding die we iedere les samen laten werken, brengen je thuis in je lichaam, laten je geest rusten en je emoties kalmeren!

Healing Tao Basis training 1 omvat de volgende oefeningen en meditaties

 • Warming up Chi Kungs maken het lichaam open en los, soepel en schoon.
 • Bekkenbodem oefeningen. De drie Poorten (seksueel orgaan, perineum, anus) vormen de basis van ons energiesysteem. De kringspieren leren openen en sluiten zowel energetisch als fysiek versterken onze aanwezigheid.
 • De Psoas-spieren benaderen we via ‘Tao Yin’ oefeningen; zacht, intern en naar binnen gericht. Veel lage rugklachten worden veroorzaakt door verstrakkingen of verslappingen van deze spiergroep.
 • IJzeren Hemd Chi Kungs doen de Chi- stroom in ons lichaam toenemen. Het principe van ‘Wu Wei’; weinig doen met veel opbrengst. Alle organen, pezen, botten, spieren en vooral het ruggengraat worden gesterkt en gevoed.
 • De innerlijke Glimlach Meditaties helpen het lichaam (de organen, het spijsverteringskanaal en de ruggengraat) te ontspannen. Het zijn bijzondere oefeningen om de gewaarwording naar binnen te leren richten.
 • De zes helende Klanken ontgiften en koelen de organen en brengen de emoties (die volgens de taoïstische principes verbonden zijn met de organen) tot rust en weer in balans.
 • De Kleine Hemelse Kringloop vormt de grondslag van de taoïstische training. Deze meditatie/energie- oefening stimuleert de zelfgenezende kwaliteiten en ontwikkelt geestkracht. Het is een techniek die onontbeerlijk is als je op zoek bent naar een heldere vorm van energiebeheer.

  Groepsfoto in Ooij

  Groepsfoto in Ooij                                     

  ooij-tuin-met-mensen

  De Groeiplek in Ooij