SEIZOEN WINTER – verbonden met de organen nieren en de blaas

Inleiding
De krachten van de winter zorgen voor kou in de hemel en water op aarde.
Ze produceren de nieren en de botten in het lichaam en zijn verbonden met de oren en de zoute smaak. Het gevoel angst en het vermogen een kreunend geluid voort te brengen.
In de cyclus van de jaargetijden is de winter nu aangebroken, de tijd van groot yin. De verdichting en concentratie van de energie heeft zijn hoogtepunt bereikt en nu gaat zij zich veranderen, oplossen, stromen… de fase van het water is begonnen. Volgens de Chinese opvattingen omvat het element water de ‘oorsprongsenergie ‘en is het de bron van het leven zelf.
Het is de tijd van de slaap en van het tussenrijk. Het land ligt onder een deken van sneeuw, al het leven heeft zich diep in de aarde teruggetrokken, de natuur houdt haar winterslaap.
In de winter leven alle dingen van de schepping ingesloten, de rivier vriest dicht en lijkt bewegingsloos, maar onder de ijslaag stroomt zij zacht en zonder ophouden. De ijslaag en de stroom, zijn beide symbolen van water, de stromende overgang tussen stilstand en beweging en tegelijkertijd de stromende energie zelf.
Voor de menselijke ziel is het de tijd van dood en wedergeboorte.
Volgens de Taoïstische opvattingen is de dood niets definitiefs maar alleen een passage, een tussenstop, waarna de onsterfelijke kern van het bewustzijn hernieuwt de cyclus van het leven binnen treedt.
In ons lichaam manifesteert het element water zich voornamelijk in de organen de nieren en de blaas. In het menselijk lichaam werkt de Qi van het water het sterkst tussen 15.00 en 19.00 uur, de tijd dat de nieren en de blaas het actiefst zijn.
Op gevoelsniveau brengt de energie angst teweeg, in de geest zachtmoedigheid, aanpassingsvermogen en een onbuigzame wil.