SEIZOEN ZOMER – verbonden met de organen hart en de dunne darm

Inleiding

De krachten van de zomer zorgen voor hitte in de hemel en voor vuur op aarde. Ze scheppen het hart en de pols in het lichaam, de tong,
de rode kleur, de bittere smaak, het gevoel van blijdschap en het vermogen een lachende klank voort te brengen.
Het groot Yang: in de cyclus van de elementen volgend op hout. Het is hout wat vuur voedt en tot as verbrandt. Het wordt het grote Yang genoemd, de toestand van het maximale Yang. Zoals de jonge Yang energie van het hout groeit en zich in alle richtingen verspreidt, zo brandt de Yang kracht van het vuur krachtig en direct omhoog. De kwaliteit van deze energie is te voelen in de zomerhitte, midden in een bloeiend tarweveld, bij hartelijk gelach en bij extatisch gedans.
Het vuur werkt in de kracht van de jeugd, in al het bloeiende en in de liefde. In het lichaam manifesteert het element vuur zich in de dunne darm, bloedvaten en tong. Het lichaamssap wat bij het element vuur hoort, is de transpiratie. De emotie is blijdschap en de hierbij ingedeelde psychische toestanden zijn geestelijke helderheid, intuïtie, kennis en medegevoel.
Bij het vuur hoort de kleur rood, de bittere smaak, de thermische factor warmte en hitte. In het menselijk lichaam werkt vuur energie het sterkst van 11.00 tot 15.00 uur en van 19.00 tot 21.00 uur. Tussen 21.00 en 23.00 uur is de energie van de drievoudige verwarmer actief.

Het beeld bij vuur
Het beeld bij vuur is het beeld van de levendig oplaaiende vlammen van een leven vol kracht, plezier en opgewondenheid. Zonder vuur is leven niet mogelijk. Alles wat in volle bloei staat, wat vol sap en leven is, wordt met de energie van vuur gevoed.
De essentie van het vuur is actief, vrij en van fonkelende levenslust. Dansende en lachende mensen, mensen die innig van elkaar houden. Het vuur kan zacht smeulen en fel oplaaien, er kunnen vonken vanaf springen en het vuur kan alles verteren. Het beeld van het vuur is het beeld van warmte en licht. De voedende warmende stralen van de zon die alles doet bloeien en rijpen en de gloed van het hartvuur die geborgenheid geeft, het zijn allemaal beelden van hoe het element vuur zich kan manifesteren.In de menselijke levenscyclus symboliseert het element vuur de jeugd. Als het hout goed heeft kunnen groeien, vindt het vuur voedsel en kan het branden. Kinderen die zich in de houtfase konden ontplooien, bij wie nieuwsgierigheid en creativiteit niet werden onderdrukt, vinden in hun jeugd alle voorwaarden om plezier te hebben in de kracht die het vuur brengt, in kennis en in liefde.