Trainingsdagen

“Herinner je gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag”
David Baird


 Healing Tao / Tao Yoga – Seizoen trainingsdagen in samenwerking met Clarine Ritzen

Voor meer vitaliteit en emotioneel evenwicht. Het is een weg van bewustwording en heling. Chi Kung ‘lichaamsbewegingen’, structuur oefeningen en meditatie herstellen de innerlijke balans. De trainingen berusten op oude, taoïstische principes benaderd vanuit een westerse invalshoek. Deze dagen staan in het teken van een seizoen verbonden met de bijbehorende organen. Het geschenk aan onszelf is ruimte scheppen, tijd en aandacht centraal stellen en de beweging uitnodigen die op dat moment op de voorgrond wil komen; gezien en gevoeld wil worden. We werken in kleine groepen, zowel binnen als buiten. Een gezellige lunch completeren de dag tot een warme, intieme ervaring. Claine ondersteunt en verrijkt de dag met stem en klankmeditatie waaronder ‘helende klanken’ of andere werkvormen die de beleving van het bijhorende  element  bekrachtigen en versterken. Soms in combinatie met de frame drum, die harmoniserend en verbindend werkt. Met een eindritueel laten we de dag uitklinken.

tuin-2-ooij

De Groeiplek in Ooij

Trainingsplek in de Wijk

 

 

 

 

 

 

 

 

Ooij, vlak bij Nijmegen
Adres: Kruisstraat 10, 6576 JS Ooij

1 Winter trainingsdag 
Zaterdagen: van 10.00 – 16.30 uur met een lunch
Data: 16 februari (graag voor 11 februari opgeven)
Prijs: € 75,- per dag  ( als je je inschrijft vòòr 3 of 4 trainingsdagen vanaf de lente betaal je  € 65,-)
(Het lesgeld kan niet meer worden geretourneerd als je minder dan een week van tevoren jezelf weer afmeldt. Je mag wel iemand anders jouw plek aanbieden.)

Met Healing Tao oefeningen schenken wij op deze dag aandacht aan:
Losmaakoefeningen, IJzeren Hemd oefening ‘De Schildpad en de Waterbuffel’, Nier- en Botademhaling. De helende Klank voor de nieren, de blaas en de oren.
Wat kleding betreft; denk aan lekker zittende kleding en schoenen voor binnen en buiten
(sokken met nopje of  T’ai Chi schoentjes). Je kan een matje meenemen als je dat hebt en een eigen deken voor de Yin-rust momenten. Een waterflesje is ook aan te raden.


Ooij, vlak bij Nijmegen
Adres: De Groeiplek; Kruisstraat 10, 6576 JS Ooij
4 seizoen trainingsdagen  
Zaterdagen: van 10.00 – 16.30 uur met een lunch
Data: Lentedag 27 april | 6 juli Zomerdag | Na-zomerdag 21 september |  Herfstdag 16 november (graag voor 26 maart opgeven)
Prijs: 4 trainingsdagen voor € 255,- ( ipv. € 300,-)  ǀ 3 trainingsdagen voor € 195,- ( ipv. € 225,-)
2 trainingsdagen voor € 135,- ( ipv. € 150,-) ǀ 1 trainingsdag voor € 75,-
(Het lesgeld kan niet meer worden geretourneerd als je minder dan een week van tevoren jezelf weer afmeldt. Je mag wel iemand anders jouw plek aanbieden.)
 De aanmelding is voltooid als je het lesgeld hebt overgemaakt. Lesgeld overmaken o.v.v. training of trainingsdag in Ooij
Aanmelden: via tel. 06-51 09 42 09 | of via het aanmeldformulier


Lente: 27 april
De krachten van de lente produceren in de hemel wind en op aarde hout. Zij produceren in het lichaam de lever en de spieren, de ogen en de zure smaak. Wat de gevoelens betreft, produceert de opstijgende energie van het hout de woede, in de geest creativiteit, besluitvaardigheid, vormgevend vermogen en grootmoedigheid. Bij het element hout hoort de kleur groen, verder de zure smaak en daarmee in overeenstemming de thermische factoren wind en wisselvallig weer.
In het lichaam is de houtenergie het sterkst tussen 23.00 en 03.00 uur ’s nachts.
Op deze dag schenken we met de Healing Tao oefeningen aandacht aan: Losmaakoefeningen, IJzeren Hemd oefening ‘Omhels de Boom’, Ruggengraatademhaling en de Kringloopenergie. De helende Klank voor de lever en galblaas zoals de ogen.

Zomer: 6 juli
De krachten van de zomer zorgen voor hitte in de hemel en voor vuur op aarde. Ze scheppen het hart en de pols in het lichaam, de tong, de rode kleur, de bittere smaak, het gevoel van blijdschap en het vermogen een lachende klank voort te brengen. Het lichaamssap wat bij het element vuur hoort, is de transpiratie. De emotie is blijdschap en de hierbij ingedeelde psychische toestanden zijn geestelijke helderheid, intuïtie, kennis en mededogen.
Bij het vuur hoort de kleur rood, de bittere smaak, de thermische factor warmte en hitte. In het menselijk lichaam werkt vuur energie het sterkst van 11.00 tot 15.00 uur en van 19.00 tot 21.00 uur. Tussen 21.00 en 23.00 uur is de energie van de drievoudige verwarmer actief.
Het Taoïsme onderscheidt drie bewustzijnstoestanden die alle drie afhankelijk zijn van de hart energie. Het heldere dagbewustzijn met het intellect, het geheugen en gevoelens, het droombewustzijn en de diepe slaap.
Op deze dag schenken we met de Healing Tao oefeningen aandacht aan: Losmaakoefeningen, IJzeren Hemd oefening ‘IJzeren Brug’, meditatieve en in balansbrengende oefeningen voor het hart. De helende Klank voor het hart en de dunne darm zoals de stem en geluid.

Nazomer: 21 september
De krachten van het midden brengen in de hemel vochtigheid voort en op de aarde vruchtbare grond. Ze maken de aarde en het vlees van het lichaam, de volle gele kleur en de zoete smaak. Verder brengen deze krachten het gevoel zorg voort en het vermogen te zingen. In ons lichaam manifesteert het element aarde zich in onze buik, volgens de Chinese zienswijze in de organen milt / alvleesklier en maag. Verder worden ook de mond en het vlees van het lichaam bij dit element ondergebracht. Wat de gevoelens betreft produceert de aarde-energie zorgkracht, in de geest rust, inzicht en verstand. In het menselijk lichaam werkt het Qi van de aarde het sterkst van 7.00 tot 11.00 uur ’s ochtends, de tijd waarin milt, alvleesklier en maag het meest actief zijn.
Op deze dag schenken we met de Healing Tao oefeningen aandacht aan: Losmaakoefeningen, IJzeren Hemd Chi Kung 2; het kloppen en opschonen van het lichaam met het Mungbonenzakje. Lichaamsoefeningen om je midden (eerste Tantien in je buik) te versterken. Meditatie van het Gouden EI. De helende Klank voor de milt, alvleesklier en de maag,  zoals de mond en de smaak.

Herfst: 16 november
De essentie van Yin is heel goed te bespeuren in de herfst. De warmte van de zomer neemt definitief afscheid, koude en stilte worden merkbaar. De natuur begint zich terug te trekken in zichzelf. De avond van het leven is begonnen. Gevoelens van verdriet en eenzaamheid horen bij metaal, maar ook de concentratie op het essentiële en het behouden van de substantie.
In je lichaam manifesteert dit element zich in de organen: longen en dikke darm. Ook de huid, neus en reukzin maken onderdeel uit van dit element. Op gevoelsmatig niveau produceert deze energie verdriet en op het geestelijke niveau, scherp verstand, wijsheid en moed.
De kleur die bij metaal hoort is wit, de bijbehorende smaak scherp en de hieronder ressorterende weer energie is droogte. In het menselijk lichaam werkt de metaal energie het sterkst tussen 03.00 en 07.00 ’s ochtends, de tijd waarop de longen en de dikke darm het actiefst zijn.
Op deze dag schenken we met de Healing Tao oefeningen aandacht aan: Losmaakoefeningen, IJzeren Hemd; ‘het vasthouden van de gouden Urn’, ademhalingsoefeningen, Chi Nei Tjsang massage (het zacht maken van de voorkant, borst en buikholte). De helende Klank voor de longen en de dikke darm, zoals de neus.

 

(De aanmelding is voltooid als je het lesgeld hebt overgemaakt ovv. van ‘ Training(en) in Ooij’ )

Aanmelden: via tel. 06-51 09 42 09 | of via het aanmeldformulier